Het is vaak het eerste wat je je herinnert van een sterke huisstijl: het logo. En dat is niet voor niets, een logo is bedoeld om herkenbaarheid te scheppen. Daarom wil je een logo wat uniek is, eenvoudig om te onthouden én verbinding legt tussen al je bedrijfsuitingen. Denk bijvoorbeeld aan je website, je visitekaartje en de bordjes in je boerderijwinkel: in hoeverre zijn deze herkenbaar als één bedrijf?
Er zijn een aantal tips waarmee je rekening kan houden tijdens een ontwerpproces.
- Houd het simpel
Een sterk logo geeft in één oogopslag weer wat het is. Het is vaak niet eenvoudig om dit te doen. Omdat je soms simpelweg meer wilt laten zien dan dat wat een woord inhoudt. Grote merken zoals Starbucks of Apple hebben hun logo de afgelopen jaren vaak vereenvoudigd. Het logo werd in stand gehouden maar wel in simpele vorm, waardoor de herkenbaarheid bleef bestaan. In deze tijd zijn we meer van het minimalistische. Een logo met alleen de essentiële elementen.
- Maak het herkenbaar
Doormiddel van een herkenbaar beeldmerk kun je het logo versterken. Vaak gaat dit gepaard met dezelfde kleuren of het gebruik van hetzelfde lettertype. Probeer daarnaast de vormen van het logo zo simpel mogelijk te maken, zodat het herkenbare vormen worden. Wanneer je bijvoorbeeld een handgeschreven lettertype gebruikt, kijk dan of jouw doelgroep dit kan lezen en of de letters ook op afstand goed leesbaar blijven. Sommige grote merken hebben hun logo herkenbaar gemaakt door hun eigen lettertype te laten ontwerpen, een manier om op te vallen in de markt.
- Ga niet te veel met de tijd mee
Je hebt vaak periodes dat een bepaalde kleur erg hip is zoals de kleur ‘turquoise’ dat lange tijd was. Maar probeer hier niet te veel in mee te gaan. Want juist dan kun je na een aantal jaar je logo opnieuw laten maken. Zorg ervoor dat je logo dus tijdloos wordt. Dit kun je doen door niet te veel in te spelen op moderne kleuren, of het logo zelfs zwart wit te houden tijdens het ontwerpproces. Dit geldt ook voor het lettertype wat er wordt gebruikt. Kom straight to the point. Wees helder en kies een font wat past bij jouw doelgroep.
- Zorg voor veelzijdigheid
Zorg ervoor dat wanneer een logo beschikt over een slogan en beeldmerk, deze items ook los te gebruiken zijn. Het is belangrijk dat je logo op elk soort formaat en scherm/print te lezen is. Vaak zie je dat een los beeldmerk uiteindelijk ook voor herkenning zorgt. Dit is voor ieder logo bij te maken, denk bijvoorbeeld aan het NS-logo waar het beeldmerk juist centraal staat voor hun herkenbaarheid.
- Spreek je doelgroep aan
Niets is zo belangrijk dat jouw doelgroep zich kan vinden in de beleving die jouw bedrijf uitstraalt. Het is daarom van belang eerst goed onderzoek te doen naar jouw doelgroep. Stel jezelf eens de vragen: welke andere merken vinden ze interessant, welke producten gebruiken ze, welke kleuren vinden ze mooi, houden ze van minimalistisch of juist van boho stijl etc. Deze vragen horen bij het proces van een goed ontwerp.
Ben je een Bed and Breakfast die zich specifiek op wandelaars richt? Dan passen de kleuren van de natuur goed bij jouw logo. Of wil je een wat landelijkere uitstraling? Dan is het mooier om een geschreven font te gebruiken. Door goed onderzoek te doen van tevoren kun je al een heel eind komen met wat bij jouw doelgroep en bedrijf past. Je wilt immers dat jouw doelgroep zich gaat herkennen in jouw bedrijf. Dat hoeft niet altijd door het expliciet te maken. Zo is het niet vanzelfsprekend voor een aarbeienverkoper om aardbeien in zijn logo op te nemen, of voor een om een schilderij te gebruiken in het beeldmerk.
Vergeet niet dat iedereen een eigen smaak heeft, dat is persoonlijk. Test je logo uit bij jouw doelgroep, neem hun feedback serieus en luister tegelijkertijd naar je eigen gevoel. Je kunt niet iedereen tevreden stellen, en uiteindelijk ben jij het gezicht achter het bedrijf. De eerste indruk maak je maar, dat werkt ook zo met jouw bedrijf en dus ook met jouw logo.